czwartek, 31 marca 2016

20. "Elementarz gotowania" Iza Frycz

Druga dziesiątka zamknięta. Tak, tak, kolejna recenzja. Tym razem na talerz trafia książka Izy Frycz zatytułowana "Elementarz gotowania", spis przepisów i porad. Skoro już na nią natrafiłem i przytargałem do domu, to najwyższy czas ją przetestować. Tak więc bez zbędnego rozpisywania się we wstępie zapraszam na recenzję numer 20.

czwartek, 17 marca 2016

19. "Mali szefowie kuchni" Joseph Seeletso

Po raz drugi na moim(naszym?) talerzu dzieło Joseph'a Seeletso. Tym razem jest to książka przygotowana z pomocą młodego pokolenia przyszłych(miejmy nadzieję) szefów kuchni. Stąd zapewne też i jej tytuł "Mali szefowie kuchni". Książka w swojej strukturze bardzo przypomina poprzednią pozycję "Kulinarna podróż zmysłów. Od Okawango po Bałtyk". Na szczęście przepisy się nie powtarzają ;) Zapraszam Was zatem na recenzję drugiej książki Józka. Sprawdźmy; co?, jak?, po co?, gdzie? i kiedy? :D

piątek, 11 marca 2016

18. "Jego Piekielna Kuchnia/Jej Anielska Kuchnia"

Dość długo nie było żadnej recenzji, troszkę się poleniliśmy, ale już wszystko wraca na właściwy tor. Dzisiaj zapraszam Was na recenzję książki dla Niej i dla Niego o przewrotnym tytule; Jego Piekielna Kuchnia/Jej Anielska Kuchnia, wydawnictwa Olesiejuk. Jest to, jak sama nazwa wskazuje, książka z przepisami przedstawionymi z dwóch stron. W przenośni i dosłownie. Podział na dwie części podkreśla różnice między kuchnią męską i damską. Pierwsza jest pikantna, dosyć ciężka i pełna mięsnych przepisów. Druga zaś jest delikatna, lekka, kremowa i bogata w przeróżne sałatki i inne warzywne przepisy.