wtorek, 28 lipca 2015

5. "Jakubiak lokalnie" Tomasz Jakubiak

Tomasz Jakubiak, kucharz, miłośnik lokalnych produktów oraz kuchni opartej na gotowaniu z produktami sezonowymi. Od kilku lat dzieli się z widzami kuchni+ przepisami w swoich autorskich programach "Jakubiak w sezonie" oraz “"Jakubiak lokalnie", przez niektórych nazywany polskim Jamiem Oliverem. Chociaż Kuchnia+ zaprzecza, jakoby program "Jakubiak lokalnie" nie był robiony na licencji programu Jamiego. Może i nie, ale oglądając go łatwo zauważyć przynajmniej wzorowanie się. Kolory, kuchnia, zajawki, zbliżenia kamerą, stylistyka potraw na deskach. Oczywiście nie ma się tutaj czego wstydzić i tego nie ma co negować, bo całość jest świetna :D No ale nie o programie, a o jego książce "Jakubiak lokalnie". Zatem przyjrzyjmy się jej uważnie.

środa, 22 lipca 2015

4. "Wielka encyklopedia kuchni polskiej"

Na talerzu dzisiaj książka Wielka encyklopedia kuchni polskiej. Widząc taki tytuł można spodziewać się obszernej publikacji, w której znajdziemy masę polskich potraw. Że poznamy regionalne specjały jak parzybroda, plendze, fefernuszki, hałuski, ciapkapustę, prażucha, bulwioki, moskole, mrówkowiec czy rybno prażuchę. Książka nie dość, że ma odpowiedni tytuł, to i gabarytowo prezentuje się całkiem nieźle. 35x25 cm i 3,5 kg wagi(tak, zważyłem książkę :D) sprawiają, że, przypominając dawne ciężkie tomiska encyklopedii, chce się ją kupić.

piątek, 17 lipca 2015

3. "Ryby wybrane" Grzegorz Łapanowksi

Podano do stołu, na talerzu dzisiaj mała, zgrabna książeczka Ryby wybrane, stworzona przy współpracy Grzegorza Łapanowskiego z WWF Polska. Powstała ona "na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów" w ramach funduszy Europejskiego Obszaru Gospodarczego(EOG). Według wyliczeń WWF co 20 minut znika jeden gatunek ryby, 30% stworzeń morskich zagrożonych jest wyginięciem, a za 40 lat może zabraknąć ryb w oceanach. Trudno w to uwierzyć, ale warto zaznaczyć, że obecnie rybołówstwo to jedna z najbardziej ekspansywnych dziedzin i jeżeli nie przystopujemy, to później może być problem z odwróceniem biegu rzeczy.

wtorek, 14 lipca 2015

2. "Odkrywanie smaku" Marek Kondrat, Paweł Wątor, Adam Woźniak


Dzisiaj na talerzu Odkrywanie smaku, książka Marka Kondrata, aktora, miłośnika win i dobrego jedzenia oraz dwóch szefów kuchni; Pawła Wątora i Adama Woźniaka. Książka powstawała w czasie, gdy Marek Kondrat pomagał dobierać wina do menu hotelu Hilton w Gdańsku. Zobaczymy co wyszło z tego "eksperymentu". Czy potrawy z tej pozycji są smaczne, czy może wydawcy zależało na znanym nazwisku, które(napisane dwukrotnie większą czcionką niż tytuł) samo zareklamuje książkę?

piątek, 10 lipca 2015

1. "Kulinarna podróż zmysłów. Od Okawango po Bałtyk" Joseph Seeletso

Pierwsza książka, którą postanowiłem wziąć na talerz jest niedawno zakupiona przeze mnie Kulinarna podróż zmysłów. Od Okawango po Bałtyk, autorstwa Josepha "Józka" Seeletso.

Józka możecie znać z telewizji, gotował między innymi w programie dzień dobry TVN, był też jurorem TOP Chef, niestety zrezygnował(a szkoda, bo był tam jednym z najbardziej wyluzowanych ludzi). Obecnie prowadzi warsztaty kulinarne w swoim autorskim Joseph's Culinary Studio w Warszawie. Miałem okazję dwukrotnie w nich uczestniczyć(tutaj znajdziecie z nich relacje). Uwielbiam go, ma strasznie dużo luzu i dystansu do siebie. Jak możemy się dowiedzieć z Jego strony; "urodził się w  Botswanie,  kraju położonym w południowej części Afryki, na granicy z RPA, Namibią i Zimbabwe. Pochodzi z rodziny książęcej, wywodzącej się od Sekgomy I-go, króla Botswany, praprapradziadka Josepha. Ważną osobą i wzorcem dla późniejszej drogi  w życiu Józka był ojciec, który pracował jako szef gastronomii w hotelu w Gaborone, stolicy Botswany."